Familie Bon

deLeeuw_vanRees_Ida.jpg

Ida Jacoba GilkensLeeftijd: 85 jaar19021987

Naam
Ida Jacoba Gilkens
Geboren 10 januari 1902
Burgerlijk huwelijkEliza Annias ‘Wim’ PhaffBekijk dit gezin
13 augustus 1947 (Leeftijd 45 jaar)

Beroep
Directeur mode-vakschool
13 augustus 1947 (Leeftijd 45 jaar)

Overlijden van een echtgenootEliza Annias ‘Wim’ Phaff
2 juli 1968 (Leeftijd 66 jaar)
Levensverhaal vanaf 10 januari 1902 tot 1 juli 1987

Overleden 1 juli 1987 (Leeftijd 85 jaar)
Gezin met Eliza Annias ‘Wim’ Phaff - Bekijk dit gezin
echtgenoot
zijzelf
Huwelijk: 13 augustus 1947
Eliza Annias ‘Wim’ Phaff + Cornelia Giebel - Bekijk dit gezin
echtgenoot
echtgenoot’s echtgenote
stiefdochter
Privé
stiefdochter
12 jaar
stiefdochter

Notitie

Bron: https://seniorplaza.nl/beroemdheden0a/

Haar meisjesnaam was Ida Jacoba Gilkens. Ze werd geboren op 10 januari 1902 in Amsterdam. Ze werd bekend door het geven van kniplessen en naailessen op de radio. Je herkende haar onmiddellijk aan haar wat geaffecteerde uitspraak (die je niet zou verwachten bij iemand die naailes gaf) en haar wat hoge stem.

Ook de rest van wat je zou verwachten van iemand die kniplessen en naailessen geeft klopte niet, want zij had een opleiding HBS achter de rug. Dat was voor die tijd voor een meisje wel heel bijzonder. Dat kon toen gezien worden als een afgeronde hoge opleiding. Toch zit er wel logica in het verhaal.

Haar vader was leraar aan de kleermakersvakschool in Amsterdam. Hij nam haar daar op jonge leeftijd nog wel eens mee naartoe. Om zich bezig te houden maakte ze, van lapjes die ze daar kreeg, poppenkleertjes. Daarmee was haar liefde voor het modevak geboren. Van haar 15e tot haar 19e jaar werkte ze bij een modezaak in Amsterdam, waar ze uiteindelijk belandde op de afdeling “haute couture”.

Op haar 19e, dat was in 1921, ging ze werken als lerares bij de modevakschool van mevrouw G.D. de Leeuw-Van Rees, ook in Amsterdam. Ze werd verliefd op haar zoon Lucien, met wie ze in 1923 trouwde. Daarmee werd haar naam dus mevrouw Ida de Leeuw. Met haar man vormde zij toen de directie van de school. Maar omdat de school bekend was door de naam van mevrouw G.D. de Leeuw-Van Rees wilde ze voortaan mevrouw Ida de Leeuw van Rees genoemd worden. Let wel, het streepje tussen De Leeuw en Van Rees is ineens verdwenen want ze was natuurlijk niet echt mevrouw De Leeuw-Van Rees want dat was haar schoonmoeder. Het echtpaar bestuurde de school goed en deze kreeg steeds meer bekendheid. Er werden nieuwe vestigingen in het land geopend.

Het was een ondernemende vrouw want zij was de eerste Nederlandse vrouw die een rijbewijs had. Met de auto reed ze dan ook zelf naar de vestigingen toe om daar kniplessen en naailessen te geven. Ze had zelf een systeem bedacht, het zogenaamde bloksysteem, waarbij knippatronen op schaal waren getekend. Daardoor werd het voor de cursisten eenvoudiger om het vak te leren. De methode werd later bekend als het “De Leeuw van Rees systeem”.

Ondernemer als zij was probeerde ze het vak meer bekendheid te geven. Op aanraden van haar broer, die toen bij de radio werkte, stapte zij daarom naar Willem Vogt, directeur van de Hilversumsche Draadlooze Omroep (HDO), de voorloper van de AVRO. Ze wilde kniplessen geven voor de radio!! En Willem Vogt werd inderdaad overtuigd dat dit mogelijk was. En zo startte op 19 oktober 1926 de eerste kniples op de radio. Na een oproep hadden zich zo’n 600 vrouwen ingeschreven voor de cursus. Deze hadden een naaidoos en een lespakket ontvangen om live mee te kunnen doen met wat er op de radio onderwezen werd. De cursus was al direct een groot succes en de lespakketten vlogen de deur uit. Al snel waren er twee uitzendingen per week. De uitzendingen waren live en Ida de Leeuw van Rees ging gewoon, net als de andere dames in het land, aan de slag met het cursusmateriaal. En de populariteit van het programma bleef steeds toenemen. In 1932 werd het recordaantal van 32.000 deelnemers aan de cursus bereikt. Eind dertiger jaren werd het programma zelfs driemaal per week uitgezonden. Er werd toen een knipcursus, een naaicursus, een borduurcursus en een cursus voor het maken van kinderkleding uitgezonden.

Er zijn ook nog een aantal cursussen uitgezonden in Nederlands Indië. Die waren dan tevoren op grammofoonplaat gezet !!

Aan het begin van de oorlog werd zij door de AVRO ontslagen, waarschijnlijk omdat haar man Lucien de Leeuw van joodse afkomst was.

In 1941 scheidde ze van haar man, maar ze bleef de naam Ida de Leeuw van Rees, waarmee ze bekend geworden was, voeren. In de oorlog bleef ze zo goed en zo kwaad als het ging de modevakschool voortzetten. In 1947 hertrouwde ze met Eliza Annias Phaff.

Na de oorlog had de AVRO vanwege haar oorlogsverleden een uitzendverbod gekregen maar in 1946 mochten ze weer beginnen met uitzendingen. En weer kreeg Ida de Leeuw van Rees een wekelijkse uitzending “Met naald en schaar”. Ze sloot haar uitzendingen altijd af met de woorden: “Dames, nu groet ik u weer, tot de volgende keer”. En ook nu waren de utzendingen weer mateloos populair.

Uit haar eerste huwelijk waren twee zonen geboren (het tweede bleef overigens kinderlos) en met haar oudste zoon Henry bouwde zij haar modevakschool weer verder uit. Op het hoogtepunt had ze 16 scholen, verspreid over het land. In 1959 kwam haar jongste zoon, Lucien, om het leven bij een legeroefening in het Franse La Courtine.

Begin 60-tiger jaren werd kleding in de winkel steeds goedkoper en werd daardoor het zelf maken van kleding steeds minder populair. Dat gold daardoor natuurlijk ook voor haar radioprogramma. In 1963 besloot de AVRO om, na bijna 37 jaar, te stoppen met de uitzendingen. De laatste uitzending was op 18 juni 1963. Haar verzoek om een cursus voor de televisie te mogen maken werd niet gehonoreerd.

Daarna schreef Ida de Leeuw van Rees nog een cursusboek “Met naald en draad paraat”. Het boek werd echter niet goed verkocht.

Ze ging nog wel door met haar modevakscholen maar ook daar kwam de klad in. De scholen werden een voor een gesloten. Dieptepunt was in 1977 het afbranden van de hoofdvestiging van de scholen in Amsterdam. De overgebleven vier vestigingen in het land werd verkocht aan zelfstandige exploitanten. Die betaalden haar een zeker bedrag om de naam “De Leeuw van Reesschool”te mogen voeren. Ook haar manier van werken werd door de scholen voortgezet.

Ida de Leeuw van Rees verhuisde naar Emst op de Veluwe en ging wonen in een verbouwde boerderij.

Ze bleef tot haar dood nog wel actief in het vak, onder andere door afnemen van examens.

Op 1 juli 1987 overleed ze, 85 jaar oud, in een ziekenhuis in Apeldoorn.

Ook het bekende methode voor knippatronen, het “De Leeuw van Rees systeem”, bestaat net meer omdat het is achterhaald door een internatonaal gestandaardiseerd systeem.

Haar bijnaam was “Gaatje veertien”. Haar patronen bestaan uit verschillende maten op papier en in de lijnen werden steeds waar een hoek gemaakt de tekening daar zat een gaatje. Het patroon bestond dus uit verschillende gaatjes en zo was er natuurlijk gaatje veertien wat ze dus blijkbaar nog al eens gebruikte.

MediaobjectdeLeeuw_vanRees_Ida.jpg
deLeeuw_vanRees_Ida.jpg
Formaat: image/jpeg
Afmetingen afbeelding: 620 × 467 pixels
Bestandsgrootte: 29 KB
Soort: Foto